Saturday, June 23, 2012

MELASAK KE BUKIT TABUR! hoh!!!

Lama giler tak update blog. 3 bulan kot hahaha.. Sementara tak meng'update' tu dah merata-rata dah kaki melangkah. Tapi sebab utama tak update adalah kemalasan hehehe :D

Tapi tiba-tiba datang pula mood nak menaip kat sini semula.

Banyak aktiviti yang aku dah buat.. Kayak dah, flying fox dah, futsal dah paintball pun dah! Hah! Tapi aktiviti yang baru-baru ni memang pertama kali. MENDAKI BUKIT. Omak ai~ Memang pengalaman yang sangattttt penat hahaha. Sebelum ni pernah rancang nak daki Bukit Broga tapi last minit tarik diri < takut la tu~ hehehe

Bukit yang aku daki tu Bukit Tabur nama dia. Pergi pula dengan geng melasak kitorang. Budak-budak office. Bukit Tabur dekat dengan Kg Klang Gate. Taman Melawati, KL. Kitorang gerak dari Medan MARA ada la dalam 20 minit.

Kalau nak tahu dari mana nak mula mendaki, cari pintu masuk ke Puncak Niaga. Macam dalam gambar kat atas ni. Tak nampak? Maafkan kami yang gila bergambar sampai tak nampak Puncak Niaga hehe.. Kitorang park kereta dekat tepi bukit ni je. Sebelah kanan tu rumah orang so kalau korang nak park kereta jangan sampai hadang jalan orang ye :D


Ni starting point dia. Kecil je.


Pesanan kepada hikers.


PARTNERS IN CRIME!!
heh ye la tu.. Dari atas, Fadlin, As, Mel, Abg Syed, Kak Nor, Kak Rod dan yang bawah tu aku! thee he he


Antara hikers yang kitorang jumpa masa mendaki. Khamboiii siap bawa gitar. Kellas kau..


Ada satu kawasan kat situ yang 'gravity free'..... tipu je, camera trick tu hehehe
Pokok dia macam creepy je ek?


Permukaan bukit sepanjang mendaki tu 70% adalah batu. DAN, ada antara batu tu tak lekat sangat dengan tanah. Jadi kalau nak melangkah, rasa dulu pijakan kaki, pastikan tangan korang paut pada batu yang yang betul-betul lekat pada tanah atau ranting pokok yang kuat. Ada juga ranting dan batang pokok yang dah mati dan sangat bahaya untuk kita bergantung harap pada mereka ahakss..


Hehehe 'lunch break'


Ada banyak stage sebenarnya. Tapi kitorang sampai ke stage 10 je. Sebab stage seterusnya sangat ngeri dan menakutkan. Ye la, kitorang ni amatur. Aku first time kot buat kerja gila ni?!








I DID IT!!!!!!



Dah sampai atas apa lagi? Cam whore la!!
Memang cantik pemandangan dari atas ni. Angin sepoi-sepoi bahasa. Tak ingat dah sakit kaki, tak ingat dah semput masa naik tadi :D




Terjun nak? Ngeri weh!!




Dalam kitorang sibuk bergambar sana sini klik klik klik tiba-tiba cuak sebab Abg Syed yang tengah ambil gambar kitorang terkejut. Sekali kitorang toleh belakang nampak abang yang dalam bulatan tu. AIKK?!!! Kitorang terdiam sambil pandang muka masing-masing. "Abang ni bukan dah turun ke tadi?" Sebenarnya kitorang jumpa abang tu masa separuh perjalanan kitorang naik ke stage 10, masa tu dia turun bukit. Then, tiba-tiba dia ada kat atas semula. Hebat gila dia ni!! Aku dah fikir yang bukan-bukan dah. hahaha =_='


Okay, lepas cuak-cuak tu kitorang pun mulakan perjalan untuk turun bukit. Mak bapak seksanya nak turun. Memang kalau nak turun bukit ni lagi susah daripada mendaki. Sabar je la.

Alhamdulillah semua selamat. Aku je la yang kejang kaki. Nasib baik ada team member bawa koyok. Meh kongsi gambar yang kitorang ambil dari sana.



Pertama kali jumpa kala jengking.


Wahhhhh cantiknya pemandangan.... Subhanallah~
Ada orang kata boleh nampak Genting Highland dari atas ni, tapi aku pun tak tahu yang mana satu entah ahhahahaha


Kawasan perumahan sekitar Bukit Tabur.


Tasik..... tasik apa entah..


Tempat ni memang cantik, redup dan nyaman... wahhh~


Bangunan bumbung hijau tu UIA ke?

Saranan untuk sesiapa yang nak mendaki Bukit Tabur ni.

1. Bawa air minuman yang banyak sebab sepanjang perjalanan korang akan kepenatan dan kalau korang kurang minum air mungkin terhidrasi dan mungkin akan berbahaya kalau korang teruskan perjalanan dalam keadaan macam tu. Bawa la sandwich atau makanan ringan untuk lapar dan dahaga di atas bukit nanti.

2. Pakai pakaian yang bersesuaian. Jangan pakai seluar jeans, selipar, tak payah la nak make-up bagai naik sini. Kalau boleh, bawa sarung tangan sebab masa turun bukit korang akan berpaut pada batu so tangan akan luka dan susah nak grip batu.

3. Kalau pertama kali naik, pastikan ada orang yang kuat contohnya lelaki atau wanita kental yang akan tolong korang sepanjang perjalanan. (TERIMA KASIH KAWAN-KAWAN SEBAB TOLONG ORANG NAIK BUKIT NI!!! sobs... terharu)

4. Kalau korang suka bergambar, pastikan korang tidak terlalu teruja dan hilang kawalan. Sebab kiri dan kanan korang mungkin adalah GAUNG dan kalau terjatuh, 'Selamat tinggal dunia'.

5. Jangan buang sampah merata-rata. Jagalah keindahan alam semula jadi. Jangan spoil kan pengalaman indah pendaki lain.

6. Bawa lah ubat sapu, koyok dan sebagainya. Kalau-kalau ada kecemasan, semua tu boleh bantu sementara korang nak turun ke bawah dapatkan bantuan etc.

7. Jangan bagi makan kat kera dalam hutan ni kalau korang tak nak kena kejar T-T.. ingat tu!

8. Hati-hati dengan langkah korang. Selalu ingatkan kawan-kawan supaya tak terleka.


HEH YEAY!!! Best sangat tempat ni. Cuma terkilan tak dapat mandi air terjun sebelah Puncak Niaga tu sebab kotor dan tak terjaga. Apa pun, tempat ni dan kawan-kawan aku memang TERBAIK!!

Thursday, March 15, 2012

KARNIVAL PENDIDIKAN MARA 2012

Selamat pagi hari Khamis. Saja nak share info ni. Bagus untuk semua orang. Orang yang tengah cari kerja pun boleh datang sebab ada buat pameran kerjaya jugak. Moh ler~




Antara yang menarik kat sana:
a) Pameran Pendidikan IPTA/IPTS & Intitusi Pendidikan MARA (IPMa).
b) Yuran Pengajian PERCUMA di IPMa terpilih.
c) Peluang penajaan & pembiyaan pelajaran MARA untuk calon yang layak.
d) Elaun Bulanan untuk calon yang layak.
e) Kaunseling Pendidikan & Kerjaya.
f) Pinjaman pendahuluan untuk calon yang layak.
g) Permohonan terus & temuduga terbuka.
h) Semakan baki tunggakan pinjaman MARA
i) Peluang kerjaya & temuduga kerja

Nak maklumat lanjut boleh klik sini.. Ataupun, pergi je kat facebook page Karnival Pendidikan MARA.
Atau atau atau.. singgah website MARA< klik klik
Jangan lepaskan peluang ni tau.

Saturday, March 3, 2012

BOLEH TAK?

Boleh tak satu hari kalau tak mandi? emm tak
Boleh tak satu hari kalau tak makan? eh tak
Boleh tak satu hari kalau tak ulang tengok NigaHiga? TAK TAK TAK

hehe emosi..
Siapa NigaHiga?
Dia ni la NigaHiga




Hahaha dia ni memang popular dalam Youtube. Betul. Kalau tak tak kan la sampai ada 5 MILLION SUBSCRIBERS kan?




Nak lagi? Terjah channel dia> NigaHiga TeeHee

 Best tengok video ni lagi-lagi bila kau kena duduk office hari sabtu kan Beebot?
ah kamon la~

Thursday, January 19, 2012

AKU GILA... kot~

Aku dah gila rasanya sebab aku selalu tunggu Hadi ni update blog dia. Sebab dia suka buat karangan mengarut. Hahahaha.... Kalau tension mesti okay lepas baca blog dia (tapi kadang-kadang ada gak yang buat kepala hangin)

Antara blog favourite untuk buang tension lepas blog anak mat nor yang dah tak update tu. Dia pindah ke kisahjuno (pun dah lama tak update T-T).

Okay, Khamis 19 Januari 2012. 7:58 pagi. Logout blog.
Mari bekerja. SEMANGAT! duh~



Monday, January 16, 2012

SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN KEMASUKAN KE MAKTAB RENDAH SAINS MARA (MRSM) BAGI TAHUN 2012

JENG! JENG! JENG!

Keputusan tawaran nak keluar dah ni. Hahahaha teruja lebih pulak, gedik~

Okay, semakan untuk kemasukan ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 boleh dibuat mulai 20 Januari 2012. Boleh pergi website MARA atau pun pakai sms je : mara<jarak>mrsm<jarak>angka giliran dan hantar ke 15888.

Get it? Okay ulang.....

Semak mulai: 20 JANUARI 2012
Cara:

1.  Melalui website MARA > www.mara.gov.my

                        atau

2.  Melalui sms: mara<jarak>mrsm<jarak>angka giliran dan hantar ke 15888.






GOOD LUCK!!
berjaya?
TAHNIAH!!!
nak masuk MRSM tingkatan 1 tak berjaya?
CUBA LAGI UNTUK TINGKATAN 4 NANTI!!
nak masuk MRSM tingkatan 4 tak berjaya?
ITS OKAY.. ITS NOT THE END OF THE WORLD. BUAT YANG TERBAIK DALAM SPM NANTI. BELAJAR KAT MANA-MANA PUN BOLEH BERJAYA KALAU KITA RAJIN BERUSAHA!!!!!!!




Sunday, January 15, 2012

DIKELAR LEHER.. DAN DICUTIKAN


Jangan terlalu kecewa, ini bukan cerita ngeri.
..... okay tipu, memang ngeri
Ingat tahun baru ni boleh senang lenang macam tahun lepas? Memang tak. 
3hb Januari 2012. Tempat kejadian, Hospital Putrajaya.

Sebenarnya, masuk hospital sebab nak operation buang tiroid. Tahun lepas boleh kata setiap bulan kena pergi hospital periksa leher aku. Diorang confirmkan tiroid belah kanan tu dia besar sikit dari normal. Lepas tu buat ultrasound la, ambil sampel tisu la. Keputusan dari tisu yang diambil tu, pihak hospital masih tak dapat nak kenal pasti tiroid tu biasa je ataupun kanser. ATAUPUN KANSER! Gila kau? Tapi ini serius~ *tune dia macam si Ming-Ming Wonderpets tu huhui~

Selain tiroid, aku ada cyst kat leher belah kiri. Cyst aku tu contains fluid. mmmmmmm....  So, bincang punya bincang.. aku setuju untuk buang cyst, dan juga tiroid yang kejadahnya tak dapat dikenalpasti tu.. duh~

Operation ni sebenarnya dah dua kali tunda atas sebab... yang pertama, doktor bedah semua pergi seminar.. yang kedua, aku nak pergi interview hehe. Okay nasib baik yang ketiga ni tak ada apa-apa yang boleh jadi punca lagi.

So, 3hb Jan 2012 daftar masuk wad. Adik-adik hantar hoh tengs! Jadi menetap la dekat hospital tu. Wad 3B katil 9 hehe ingat lagi :D

Malam tu nurse hantar baju hijau yang baru. Tukar sehari sekali je okay~ T-T
DAN!! 
Kat atas baju hijau tu ada satu kain warna putih, aku ingat selimut extra sebab wad tu gilaaaaaa sejuk! 


TAPI!!




Gambar kat bawah ni buat hati cemas susah nak tidur!!





Baju untuk operation! Aduh... kan dah menyesal. Terus rasa seram lepas tu susah nak tidur hahahaha


Nasib baik bawa bantal busuk. Tekup muka. HAHAHA zzzzzz~


Dalam lebih kurang 9.30 pagi, nurse dah panggil. Tukar baju putih tadi tu. Lepas tu baring atas katil, tolak terus sampai bilik bedah. Teruja kot masuk bilik bedah sampai tergelak sendiri. Pelik doktor tu tengok aku hahaha. Bengong aku ni.

Kena ubat tidur, langsung tak sedar apa. Sedar pun sebab nurse kejutkan. Masa tu dah keluar bilik bedah.  Lepas lebih kurang 3 jam juga la kena operasi hohoho. Bila sedar, leher dah siap kena tebuk. 



Adoiiii~ memang sakit. Lepas dalam 10 minit sedar, nurse tolak semula pergi wad. Kepala memang pening gila masa tu. Ha kau gelak sangat masa masuk bilik bedah tadi? Padan muka. Sampai depan lif, habis muntah. Petang tu, makan pun tak lalu. Tapi kena gak isi perut sebab tak makan dari pukul 10 malam sebab kena puasa. Untungla kakak dengan kawan baik aku datang bawak makanan. Hihihi *tapi lepas makan muntah lagi 2 kali... bluekkkk~ Asyik muntah, nurse kata kesan ubat bius tak habis lagi huhuhu




Terima kasih kepada kakak aku, Kakyan sebab datang bawa majalah milo air panas laptop (letak koma dimana perlu thehehe), terima kasih kawan baik aku, Ain dan suami yang datang melawat.. belikan pau biskut air epal siap beli belon 'Get Well!' lagi terharu aku weh! Dia belikan gak minyak cap kapak sebab aku pening-pening lepas operate tu huhuhu.

Tak lupa gak ucapkan terima kaih kepada doktor-doktor dan nurses dan student praktikal kat Hospital Putrajaya. Doktor Zam, Doktor Hisham, Doktor kat wad 3B dan semua!! 

Sehari lepas operate doktor bagi balik rumah dah... yeay!

TAPI!!

Kena balik dengan botol drain.. sebab tiub pada leher tu tak buka lagi. Huhuhu seksa tau kena jaga tiub dekat leher. Jangan sampai kena infection ke hapa-hapa ke. Terima kasih kepada gaya tidur free style aku, tiub dah lari sikit, kulit koyak sikit, darah keluar sikit....... HAHAHAHA < ada hati lagi nak gelak?




9hb Jan 2012 datang hospital lagi cabut tiub tu. Hah lega~ 

Dari masuk hospital tu, aku dicutikan dari kerja selama 2 minggu!! hehehe

ALHAMDULILLAH, syukur kepada Allah kerana semua berjalan dengan lancar. Terima kasih Allah. :D