Sunday, September 25, 2011

PERMOHONAN KE MRSM

UPDATE: SEMAKAN BERMULA 20 JAN 2012 > KELIK SINI




Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. eceh~

Entri sebelum ni aku bagi perbandingan antara SBP dengan MRSM dengan sekolah harian.. (padahal pergi copy dari wikipedia) huhuhu

Tapi kali ni, nak kongsi macamana cara untuk mohon masuk ke MRSM. Okay, pengambilan MRSM adalah bagi kemasukan ke tingkatan 1 dan tingkatan 4 sahaja. Mari check it out...


Tingkatan 4
Selalu nya iklan kemasukan ke tingkatan 4 akan keluar dulu. Oh cerita pasal iklan, tak lama lagi keluar la tu.. maybe this week.. cer tengok berita mingguan!! hihihi

UPDATE: IKLAN KEMASUKAN KE MRSM TING. 4 2012
Selalu mohon masuk MRSM tingkatan 4 ni guna result percubaan PMR. Syarat nye, mesti la lulus semua subjek terutamanya Matematik dan Sains.. err dan Bahasa Melayu.  Nak lebih lanjut klik sini > Syarat-syaratnya




Tingkatan 1
Biasanya kalau tingkatan satu punya iklan akan keluar sehari sebelum keputusan UPSR keluar.. or so~ syarat dia senang je.. mesti 5A!! kalau tak sila menangis.. eh jangan la.. nanti form 3 belajar rajin-rajin boleh apply untuk tingkatan 4 punya ye adik-adik. Okay la, jangan la form 3 baru nak rajin. Mula dari form 1 okay..



Cara-cara
1- Tunggu iklan keluar
2- Baca betul-betul syarat dan arahan dia (penat tahu tak nak explain sorang demi sorang padahal semua dah stated dalam iklan)
3-Dapatkan no pin dekat pejabat MARA yang terdekat samada Pejabat MARA Daerah/ Pejabat MARA Negeri/ MRSM
4- Then, pergi website MARA > http://www.mara.gov.my/ atau kalau dah ambil no pin, pada slip tu akan ada url untuk korang login dan fill all the details yang diperlukan. 
5- Isi dengan betul, pastikan tak ada sebarang kesilapan masa isi sebab once korang dah klik 'SEND' atau 'HANTAR' korang dah tak boleh betulkan semula..
6- Segala hardcopy yang diperlukan kena hantar within masa yang ditetapkan, kalau x babai la
7- Berdoa lah anda semua :D



apa pulak lagi:   Okay ini just nak bagi tahu la kan.. kalau korang dah dapat tawaran dari SBP, JANGAN tolak tawaran tersebut semata-mata nak masuk MRSM. Sebab once korang dah terpilih untuk masuk SBP korang TIDAK akan dipanggil untuk ke MRSM. Itu adalah sistem dia. SBP akan buat pemilihan terlebih dahulu then baru pass pada MRSM.. Okay? Get it? Senang cerita, rezeki jangan ditolak~ Sama je SBP dengan MRSM, kalau rajin usaha belajar mana-mana pun akan berjaya.

eh lupa.. Permohonan terbuka kepada Bumiputera dan juga Non-Bumiputera

Saturday, September 17, 2011

SBP vs MRSM vs SEKOLAH HARIAN

Dulu masa sekolah tak pernah nak ambil berat pun sekolah-sekolah asrama. Asal aku dapat sekolah dah cukup bagus la kan~ (lagi pun kalau result macam aku dapat tu memang sekolah harian je la yang boleh terima hahaha T-T)

Jadi untuk tidak membiarkan budak-budak zaman sekarang (budak-budak bajet pandai terutamanya) asyik conquer tempat nombor 1 dalam kelas, mari kita suruh mereka masuk sekolah asrama~

Kita ada... eh, negara kita, Malaysia, ada..




Sekolah Berasrama Penuh (SBP):
Merupakan kumpulan sekolah menengah perdana dikhaskan untuk pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang di dalam UPSR dan PMR. Tujuan asal penubuhan sekolah jenis ini ialah untuk memberi peluang kepada pelajar Bumiputera di luar bandar. Ini adalah kerana pada awalnya, sekolah berasrama hanyalah sekolah berasrama Inggeris/ ala Inggeris (seperti Kolej Melayu Kuala Kangsar) yang terhad kepada anak-anak Raja dan orang kenamaan sahaja. Namun kini, semua sekolah berasrama penuh adalah sama dan terbuka kepada semua warganegara Malaysia.




Maktab Rendah Sains MARA (MRSM):
Merupakan sejenis sekolah berasrama penuh yang dibina oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) hampir di setiap negeri di Malaysia. MRSM telah ditubuhkan di bawah Akta Majlis Amanah Rakyat Bil 20 Tahun 1966 sebagai satu usaha untuk mencapaimatlamat MARA dalam bidang latihan dan pendidikan. MARA merupakan badan berkanun, mempunyai sistem kewangan tersendiri bagi membantu menjayakan pendidikan dan pembangunan usahawan di kalangan Bumiputera.






Sekolah Harian:
Aku dulu belajar kat Sekolah Menengah Kebangsaan Dengkil. Seronok je~ Tak payah nak asrama-asrama segala. Sebenarnya kalau nak berjaya, tak payah masuk boarding school pun takpe. Asalkan kau rajin usaha, hormat cikgu, kaki bodek, tak malu bertanya, tahu apa yang kau minat, tetapkan matlamat pastu ada azam yang kuat untuk berjaya kau mesti boleh berjaya punya! Boleh la buat mak bapak bangga.. puas hati cikgu kau jerit-jerit sambil baling kapur masa kau sekolah dulu, jadi orang gak murid dia.. 



Next post aku ajar macamana nak mohon masuk MRSM.. insyaallah~


Apa Pulak Lagi: aku tak faham betul kenapa budak SBP dengan MRSM suka gaduh-gaduh and boast pasal sekolah diorang? kamon la, shame on you the-so-called-excellent-students! Padahal budak sekolah harian selamba je jadi doktor, akauntan, peguam... ahli muzik ...dan....... kakitangan kerajaan~ kan?